Můj pohled....

Korum Deluxe Accessory Chair X25


         Když firma Korum přišla s novou verzí křesla Accessory Chair tentokrát pod novým označením X25, okamžitě jsem se do něj zamiloval a věděl jsem že ho musím mít. A nyní po více než ročním zatěžování, více než 100 kilogramy žívé váhy, bych se chtěl podělit o to proč jsem si jej vybral a jak jsem spokojen. 


  V době kdy jsem naplno přesedlal na feeder,  jsem se začal poohlížet po výbavě která k tomuto způsobu lovu sedí lépe než věci které jsou určené spíš na kaprařinu atd. Vím že hodně věcí se dá zkombinovat, ale jak říkám já, rybaření je koníček, tak proč si jej nezpříjemnit. Nic co děláme jen napůl, v životě nefunguje. Nepřekypuji zrovna finančnímy prostředky, ale když člověk šetří tak jde vše. Věděl jsem že nemužu nakoupit vše naráz a tak jsem začal postupně. Byl jsem hrdým vlastníkem křesla Mivardi comfort quatro a nikdy proti němu neřeknu křivého slova je to moc povedený kousek a když se na něj objevili adaptéry díky kterým šlo na křeslo uchytit feederové příslušenství firem Preston a Korum byl jsem z toho happy. 

  Nicméně, kolega se kterým jsem chodil na ryby a tak trochu díky němuž jsem začal s method feederem, vlastnil křeslo Korum Accessory Chair. Ještě tu starší verzi z hranatýma nohama. Moc se mi líbilo, bylo pevné, malé z hromadou doplňkú které byly rychle a perfektně uchycené na křesle a připravené k použití. Tak nějak jsem mu ho tiše záviděl a začal pomalu střádat korunku ke korunce a těšit se až došetřím a objednám. Když už jsem konečně došetřil přišla pro mě nečekaná rána. Křeslo končí !! Vychází nová verze X25 !! Jak jsem uviděl novou verzi na které na první pohled byl největší rozdíl v tom že měla područky (a já byl zvyklej na to pohodlíčko na Mivardi z područkama) tak bylo vymalováno jdu do něj ! Stačilo málo, trošku došetřit a rychle objednat.

  Jenže v životě nemůže být nic jednoduché a tak i firma Korum přišla se dvěma verzemi X25-tky. A tím se už dostáváme ke srovnávání a určení toho co od křesla chci. První věc na kterou se člověk jako já podívá je cena. Cca 1000Kč rozdíl mezi křeslílkama půjde už v každé peněžence poznat. A neříkejte že ne. No a bylo to hned 1:0 pro tu menší verzi. Ale ejhle, jak tak koukám a hledám tak to menší křeslo přišlo o možnost polohovat záda. To je ale veliká škoda. Jsem přeci jen zvyklej z Mivardi mít trošku pohodlí. A tím máme srovnáno 1:1. Jedna z dalších podle mě dost důležitých věcí je váha. Nemám rád když mám hned za zadkem auta, ať už cizí nebo moje. Navíc když jdete dál od auta, je větší šance že budete mít takovej ten svůj klid a nikdo nebude sedět hned vedle vás. No takže by to chtělo lehké křeslo, moje mivardi váží nějakých 5 kilo tak kolik tak můžou vážit křesla Korum ne? A je tu další trošku šok to menší má udávanou váhu 6,2kg a Deluxe dokonce 8kg. Jen jsem to dočetl už mě braly záda. To už se pronese na nějakou větší vzdálenost. Ale aby tam taky nebyl rozdíl, vždyť Deluxe má vyšší a lépe polstrovaná záda. A nejen to další váhu i když né tak velkou mu přidávají teleskopické nohy. A to je podle mě velké plus. Vemte si například, že půjdete někam kde je strmnější břeh. Přece díky teleskopickým nohám si můžete křeslo upravit téměř do jakékoliv pozice a přitom nemáte pocit že sedíte na zemi. Navíc s mojí výškou a bolestí zad, které budu mít až to křeslo donesu na místo už prostě na zemi sedět nechcete. Ano u té menší verze se dá křeslo připnout k batohu od firmy Korum a pak jej pohodlně nesete na zádech, ale Deluxe má jinou vychytávku. Takže sice těsně, ale máme vítěze. Z mého pohledu, mně bude vyhovovat více verze Korum Deluxe Accessory Chair X25.

  Kdybych se měl ještě trošku vrátit k inovacím oproti starší verzi, tak jedna z těch podstatných je přechod z hranatých nohou na kulaté o průměru 25mm. Díky tomu je křeslo opravdu multifunkční a přiděláte na něj spousty a spousty doplňků od vícero firem. Přitom to pořád zůstává "čistokrevné" feederové křeslo. Křeslo u kterého nemusíte dělat ůstupky, je totiž vyráběno přímo pro feeder a ne jen pro něj upraveno. Z doplňků které jsem si nemohl odpustit ani já, bych chtěl zmínit hlavně "X25 Chair Barrow Kit" to je ta vychytávka kterou jsem zmínil, která vám krásně a pohodlně předělá křeslo na přepravní vozík a zmíněných 8kg váhy už není podstatných, navíc na křeslo můžete naložit až 50kg další váhy a vesele štrádovat kolem vody třeba kilometry. Dalším zlepšením u těch nohou je způsob aretace. Na starém tipu jste měli zachvíli podřené nohy od utahování, ale na X25 nejde šroub přímo do nohy, ale přes plastovou  "kleštinu" což je fajn a křeslo vypadá pěkně i po dlouhé době. 

  Po více než roce používání, musím říct že jsem z křeslem pořád spokojen. Provedení, stabilita, doplňky na tom není co vytknout. Co je trošku škoda je polstrování sedáku. Tam se moc pokroku neudělalo a po čase je cítit prosezení v některých místech. Ale zas sedíme u feederu, tam se človek musí ohánět a ne jen sedět jak pecka :-) Už jsem slyšel i názory že nohy prokluzují i přes utažení, ale to zatím není můj případ. Na křesle se vrtím, vstávám, sedám a nohy pořád drží a to jsem kus chlapa, však mám přes sto kilo. Kdyby po mě chtěl někdo doporučení, tak Korum Deluxe Accessory Chair X25 z klidným srdcem doporučím. I přes jeho vyskou cenu a vysokou cenu doplňků, v době kdy máme na výběr ze spousty jiných, levnějších a i neméně kvalitních věcí. Se nebojím říct že já se s výběrem trefil rovnou do černého.

                                                                                                                                                                       jurgen83

Průměrná známka: 2,00

Kontakt

Jiří Szalay

FB: Jiří Szalay

e-mail: jiri.szalay@gmail.com